top of page
For English version please scroll down

Vulnerability / Altistuneet, 18.11.2023–14.4.2024
 

Noora Ylipieti on työskennellyt vampyyrihahmon parissa vuodesta 2020 lähtien. Kymmenestä vampyyrimaalauksesta tuli ensin sata ja lopulta tuhat, kun taiteilija lisäsi sarjansa perään vielä yhden nollan. Jokainen vampyyri on oma haavoittuva yksilönsä, ja erilaisina perhekuntina vampyyrien yhteisö suuntaa totunnaisen ulkopuolelle luoden viiston katseen ympäristöönsä.
 

Kiihkeä, nopea ja villi työskentely yhdistettynä jonkinlaiseen harjaantuneeseen pakkomielteisyyteen on Ylipietin tärkein menetelmä. Hän toteuttaa teokset impulsseihin ja hetken mielijohteisiin innokkaasti tarttuen ja tavoittaen jotakin, mikä on aitoa ja rehellistä.
 

Saamelaistaustainen taiteilija on koostanut monumentaalista sarjaansa residensseissä Suomessa ja Euroopassa, muun muassa Raumalla työskennellen. Vampyyreihin sekoittuu myös taiteilijan omia kokemuksia ja kohtaamiaan ihmisiä matkoilta, myös raumalaisia. Näyttelyssä on ristivetoa, joka koskettaa aikaamme. Nykyajan nomadisuus ja kaukokaipuu seikoittuvat haluun kuulua osaksi suurempaa, todellisuuspako haluun tulla nähdyksi.

Vampyyrihahmolla Ylipieti iskee silmää ihmisen pimeälle puolelle, mutta hahmo muistuttaa tunnistettavasti myös nuoren aikuisen kiihkeästä tunnemaailmasta. Näyttely on myös kunnianosoitus murrosiälle ja teini-iän ihastuksille. Useimmat tunnistavat kauden, kun omat lempikuvat täyttivät seinät. Monella eri aikojen teinillä ne olivat kuvia populaarikulttuurin vampyyreista.
 

Noora Ylipieti on Lahden Taide-instituutista ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valmistunut pitkän linjan kuvataiteilija, joka on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja maailmalla. Altistuneet / Vulnerability on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely suomalaisessa taidemuseossa.
 

Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto.

- Rauma Art Museum

Noora Ylipieti: Vulnerability / Altistuneet 18.11.2023–14.4.2024
 

Visual artist Noora Ylipieti’s (b. 1981, Siuntio, Finland) exhibition and installation Vulnerability / Altistuneet depicts the fragility and sensitivity of human life with a thousand gently humorous vampire drawings and paintings. Ylipieti has been working on the vampire character since 2020. The ten vampire paintings first became a hundred and then a thousand, when the artist added one more zero after her series.

 

In the thinking behind the series of a thousand pictures, one can find connections with both pop art and the manifestations of the avant-garde in fine art and poetry. The exhibition built for Rauma Art Museum examines the construction of identity during adolescence and its intense emotions, experiences of being an outsider and the changing relationship with family and growing environment.

- Rauma Art Museum

bottom of page