”Haluan ruokaa”, 2022 
Outokumpu

 

 

”Haluan ruokaa” on yhteisötaidetta, performanssia, musiikkia, installaatiota ja prosessitaidetta yhdistelevä kokonaisuus. Teos toteutui Vapun ja Äitienpäivän välisenä aikana sekä konkreettisissa tiloissa, että virtuaalisessa todellisuudessa. Työn suunnitteli taiteilija Noora Ylipieti.

 

Teos on tapahtunut Puskaradio Outokumpu- ja Outokumpu (epävirallinen) facebook-ryhmissä. Lisäksi sitä on Outokummussa tehty ja toteutettu S-marketissa, teatterissa, torilla, kaduilla, Vanhan kaivoksen residenssissä sekä Outogalleriassa. ”Haluan ruokaa”-teoksen vaiheet on taltioitu yllä mainittuihin Facebook-ryhmiin sekä Noora Ylipietin some-tileille. Some-kanavat lueteltu alla tekstissä.

 

Teosta tekemässä on ollut lukuisa määrä Outokumpuun siteen omaavia. Yhteisö löytyi Facebookin Puskaradio-ryhmistä, jonne jonkin tärkeän kytköksen Outokumpuun omaavat ovat tiensä löytäneet.

 

Puskaradioissa toteutettiin lempiruoka-gallup. Oman lempiateriansa ilmoitti 62 ihmistä (lueteltu tekstin alla). Näiden pohjalta suoritettiin arvonta S-market Outokummussa, jossa onnettaren virkaa toimitti itsekin gallupin huomannut paikallinen rouva.

 

Arvonnassa valikoitui jatkoon seuraavat lempiateriat:

- broileriwokki

- paistetut lohisuikaleet pippurikermalla höystettyn
- kaalilaatikko
- keitetyt perunat ja jauhelihakastike
- kaalilaatikko voissa kuullotettu ja pitkään uunissa haudutettuna

 

S-marketissa suoritetusta arvonnan pohjalta taiteilija teki videon.

 

”Haluan ruokaa”-teokseen liittyvän performanssin Ylipieti esitti Outokummun teatterissa. Esityksessä taiteilija toimi lempiruoka-äänestyksen toimeenpanijana ja äänestäjinä olivat teatterin yleisö- ja henkilökunta. 

 

Performanssissa Ylipieti kuljetti tyllimekossa ja korkokengissä vahakankaista pöytäliinaa, johon arvotut lempiruoat oli kirjoitettu. Selässään hänellä oli siipimäinen pitsalaatikko, jossa luki ”Haluan ruokaa!”.
Vaikutelmaksi jäi hämmentävä ristiriitaisuus, jossa taiteilijan korostama enkelimäisyys ja kehätytön olemus synnyttivät karkean ja selittelemättömän, herkän hahmon. Performanssiin musiikkina toimi Vokologin - Haluan Moduloida Kanssasi.

 

Hidasrytmisen esityksen aikana lavalle levittäytyvät monet muistipaperit toivat leijuvaa hataruutta. Ohella soiva kiivaasti sykkivä konemusiikki rakensi esitykseen kummallisen tunnelman, mutta  kietoutui samalla monisyiseksi, pehmeäksi osaksi performanssia.  

 

Esityksessä käytettyjä plakaatteja ilmestyi sittemmin torille ja Outogallerian eteen. Tämän jälkeen suoritettiin ääntenlasku Vanhan Kaivoksen residenssissä sekä teoksen kokkaus. Taiteilija valmisti äänestyksessä voittaneen Outokummun lempiruoan, joka oli ”kaalilaatikko voissa kuullotettu ja pitkään uunissa haudutettu”. Haudutusaika oli kolme tuntia ja kuullotukseen käytetty voi luomulaatuista.


Kaalilaatikkoa maisteltiin ensin residenssissä kolmen taiteilijan toimesta ja todettiin sen täyttävän perinteisen kaalilaatikon ominaisuudet. Esittelyannos ilmestyi tämän jälkeen viikonlopuksi Outogallerian ikkunaan. Ateria sai myös pikantin lisän puolukasta, jota taiteilija ei malttanut olla lisäämättä, vaikka annoksen kuvailussa sitä ei oltu mainittu.

Näin siis tuli määritellyksi, valituksi ja julkistetuksi outokumpulainen lempiruoka ”Kaalilaatikko voissa kuullotettu ja pitkään uunissa haudutettuna”.

 

Lämpimästi kiitos osallistujille ja teoksen kohdanneille!

 

Vivahteita

”Haluan ruokaa!” - monitaideteos ei edusta mitään yksittäistä taidesuuntaa, vaan sirpaloituu unenomaisen surrealistiseksi. Teoksen toteuttamiseen osallistui lukuisa määrä ihmisiä ja tämä yhteisötaiteellinen lähtökohta sekä sen tarkka, että väljä tulkinta lopulta mahdollisti teoksen vapaan lennon.

 


Taiteilija pohti teosta residenssijaksonsa aikana intensiivisesti käyttäen kuitenkin tietoisena menetelmänään hetken mielijohteisiin tarttumista. Työskentely oli prosessimaista, jolloin itse luova työ muuttui osaksi taideteosta. 

 

Lopputulokseksi muodostui jonkinlainen soljuva dada, ajatuksesta toiseen tanssahtelu. Manuaalisesti tuunatut kyltit, arkinen tarpeisto, meikit ja hattaramainen asu päätyivät myös taiteilijan tuottamaan niinikään repaleiseen, todellisuutta toisaalta dokumentoivaan että sitä vääristävään mediasisältöön. 

 

Ehkäpä sensuroimaton taiteen ytimessä käyskentely tuotti jotakin, missä pyrkimys aitoon ja olennaiseen muodostui lopulta työn sieluksi. Samanlaista vapaasta haahuilemisesta ammentamista suosittelen harjoittamaan edes pienissä hetkissä.

 

Taiteilijasta

 

Noora Ylipieti (TaM.) on Vanhan Kaivoksen residenssissä työskentelevä kuvataiteilija. ”Haluan ruokaa!” -teos on osa Ylipietin laajempaa ”Vulnerability”-hanketta, jossa taiteilija työstää usean vuoden ajan 1000 teoksen vampyyriaiheisen maalausten- ja piirustusten sarjan. 

 

Eri puolella Suomea työskennellen taiteilija toteuttaa hankkeensa ohella lisäksi mm. yhteisötaiteellisia projekteja. Näiden hän antaa muodostua kiemurtelevina ja väljinä ”Vulnerability”-taideprojektin ympärille.


 

Teokseen liittyviä sosiaalisen median kanavia:
 

Facecbook: Puskaradio Outokumpu ja Outokumpu(epävirallinen)
Instagram: nooraylipieti
Soundcloud: Vokologi, Haluan Moduloida Kanssasi
Youtube: Vokologi, Haluan Moduloida Kanssasi
www.nooraylipieti.com


 

Puskaradioissa ehdotetut lempiruoat:

 

 1. Curry

 2. Liha-perunalaatikko

 3. Spaghetti aglio e olio 

 4. Keitinpotut ja jauhelihakastike

 5. Lihakukko valkosipulilla

 6. Jauhelihakastike

 7. Poronkäristys ja perunamuussi 

 8. Jäiset karpalot kuumassa kinuskikastikkeessa

 9. Pinaatti

 10. Paistetut lohisuikaleet pippurikermalla höystettynä

 11. Loimulohi

 12. Makaronilaatikko

 13. Broilerwokki

 14. Tonnikala-perunasoselaatikko

 15. Chili con carne

 16. Kaalilaatikko

 17. Keitetyt perunat ja jauhelihakastike

 18. Kinkkukiusaus

 19. Savustettu lohi ja perunat

 20. Grillattu ja marinoitu varhaiskaali

 21. Aurajuusto-kanapasta

 22. Grillikylki ja kanasalaatti

 23. Pähkinäkasvikset nyhtökauralisällä

 24. Nepalilainen Butter Chicken riisillä ja tuoreen naanleivän kera

 25. Kasvissosekeitto

 26. Karjalanpaisti 

 27. Makkaraperunat

 28. Vastapaistetut piirakat voilla, juustolla ja suolakurkulla (ei makea) kylmän maidon kera

 29. Vegaaninen lasagne

 30. Poronkäristys asiaankuuluvilla lisukkeilla, tuore rieska ja juotavaksi kotikalja

 31. Lohi ja kasvikset

 32. Valkosipulijuustokermaperunat

 33. Uunijuurekset 

 34. Kanasalaatti (salaattia, punasipulia, kanaa, fetajuustoa ja siemeniä)

 35. Lasagne, salaatti, parmesan

 36. Pihvi ja kylkeen kermainen sienimuhennos

 37. Rosvopaisti

 38. Mannapuuro

 39. Muikut ja perunamuusi

 40. Lanttukukko

 41. Pippuripihvi uunijuureksilla

 42. Salaatti, missä perussalaattipohjalla uunipunajuuret ja vuohenjuusto

 43. Maksalaatikko

 44. Kaalilaatikko ja puolukkahillo

 45. Makkarakastike

 46. Kaalilaatikko, voissa kuullotettu ja piiitkään uunissa haudutettu

 47. Kaurapuuro

 48. Muikut 

 49. Lammas

 50. Maksakermakastike

 51. Spagetti ja jauhelihakastike

 52. Parsa ja hollandaisekastike

 53. Parsa, voisula ja parmesaani

 54. Uunifetapasta 

 55. Lasagne

 56. Perunakukko

 57. Kukko leivinuunissa

 58. Hernekeitto, jossa on possunlihaa

 59. Riisipuuro ja joulukinkku 

 60. Kuha 

 61. Hauki 

 62. Kylmä hernekeitto purkista

taike_vaaka_v2_valkoinen.png